Festival voor mediamakers

[:nl]Interview Joost Lubach – creator iOS apps[:]

[:nl]Joost Lubach
Creator iOS apps
Bekend van Kamergotchi & Martin Garrixizer

“Het was altijd meer een vak voor nerds”

Jij bent bij MediaBites Amsterdam! Wat kom je vertellen?
Bij MediaBites Amsterdam kom ik vertellen over hoe ik te werk ga bij het maken van een app. Ik bouw namelijk zelf ook apps. Ik vertel wat er allemaal bij komt kijken; opdrachtgevers, designers en testers. Allemaal mensen waar je mee moet samenwerken. Ik vertel ook over het proces. Wat zijn misschien de valkuilen, hoe kun je je erop voorbereiden? En hoe leuk het is natuurlijk! Want dat vind ik het leukst dat proces.

Je hebt de app ‘Kamergotchi’ gemaakt. Wat kun je met de app?
Het is een spelletje waarbij je een figuurtje verzorgt. Die figuren zijn de verschillende lijstrekkers van de politieke partijen afgelopen verkiezingen. Als je de app opent dan krijg je een eitje en als je schudt of erop tikt, komt er een lijsttrekker tevoorschijn en die moet je verzorgen. Dat doe je met aandacht geven en eten. Wat niemand wist, is dat als je 4 seconden het ei ingedrukt houd je een ander ei krijgt. Als je anders een andere lijsttrekker wilt, moet je hem laten doodgaan, door geen aandacht meer te geven.

Ben jij ook het creatieve brein achter de app Kamergotchi?
Ik ben niet per se het creatieve brein. Ik ben gevraagd door de redactie van het tv-programma ‘Zondag met Lubach’ om dit te maken. Uiteindelijk wordt het dan wel een heel creatief proces, waarbij ik betrokken was en input gaf. Maar het idee is niet bij mij begonnen, dat kwam van de redactie. Het bouwen van de app was heel leuk. Er heeft veel tijd in gezeten, maar je kon veel proberen en toevoegen.

Wat verwacht je van de toekomst met apps?
Er gaan, denk ik, steeds meer discipline bij elkaar komen en samenwerken. Steeds meer mensen krijgen interesse in het bouwen van apps voor hun producten. Als je kijkt naar 10-20 jaar geleden was het echt een beetje een ‘nerd vak’, maar nu zie je dat het steeds populairder wordt. Ik vind het daarom ook belangrijk dat jongeren leren hoe dat dan werkt; een app bouwen.  Daar ligt toekomst!

Dit nieuwsbericht is geschreven door Molly Baas en Isa Balk, studenten Mediaredactie van Mediacollege Amsterdam.

 [:]